Ondernemers maken zich klaar voor een nieuwe start

Nu de heropening van terrassen een feit is en daarna de horeca met inachtname van de 1,5 meter afstand regel langzaam maar zeker weer in zicht komt, maken veel ondernemers zich klaar voor een nieuwe start.

Bij deze nieuwe start hoort ook het controleren van de Risico-Inventarisatie & Evaluatie en de controle op de knelpunten uit het Plan van Aanpak. Het zorgen voor een goed opgestelde en actuele Risico Inventarisatie & Evaluatie en het opvolgen van de maatregelen uit het Plan van Aanpak is wettelijk verplicht en kan ook een hoop narigheid voorkomen. Maar wat is het? En waarom?

Muriël de Waaij van Mudael: De RI&E en het PvA vormen 1 geheel en komen voort uit de Arbeidsomstandighedenwet (art 5). Ze zijn wettelijk verplicht. Controle wordt uitgevoerd door de arbeidsinspectie en kan digitaal (per mail). Sinds 23 juli 2019 wordt er niet meer gewaarschuwd, maar direct beboet. Daarnaast kan het niet hebben van een RI&E en PvA negatieve gevolgen hebben voor de aansprakelijkheidsverzekering (werknemers die letsel oplopen als gevolg van een bedrijfsongeval of verwaarloosde beroepsziekte). Verzekeraars hanteren bij het NIET hebben van een RI&E en PvA vaak hoge eigen risico’s of weigeren helemaal om dekking te bieden.

Erg verstandig dus dat de werkgever zich gaat verdiepen in het opstellen van de RI&E of de reeds bestaande RI&E te herzien. Bij iedere verandering op de werkvloer dient de werkgever de RI&E en het Plan van Aanpak aan te passen.

Meer informatie is op te vragen bij Mudael, partner van MZA Horeca.

De MZA Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van actueel nieuws, aanbiedingen en ontvang nuttige informatie!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Als onderneming zijn we zeer tevreden met MZA Horeca, er zijn in de afgelopen jaren een aantal voorvallen geweest zoals lekkage en brand. Na telefonisch contact werd er door partner Molenaar en Zwarthoed Adviseurs binnen het uur direct actie ondernomen en alles naar meer dan tevredenheid opgelost.

Johan Bond

St. Jozef verenigingsgebouw Volendam

Correct, goede kwalitatieve medewerkers. Gaan overal achter aan. Ontzorgen!

Danny van Noorden

Café De Dijk Volendam

Uitstekend!

Jan Zwarthoed

Hotel Old Dutch Volendam

MZA Horeca was de verbindende factor tussen ons, verhuurder, verzekeraar en gemeente. Door hun hulp werd alles in één keer goed opgepakt.

Mw. Chen

Restaurant Indrapoera Volendam