Electronische vraagstukken / NEN-keuringen

Het belang van de NEN 3140 keuring in de horeca

Het is waarschijnlijk uw grootste nachtmerrie als horecaondernemer: brand in uw hotel, restaurant of café. In een klap is alles waar u jarenlang aan gewerkt heeft weggevaagd. Naast de zorg over werknemers en gasten en hun bezittingen, komt bij u ook de zorg van verzekeringen om de hoek kijken. Kan ik mijn zaak weer opbouwen? U bent overgeleverd aan de schade experts van de verzekering om hier duidelijkheid in te verschaffen.

Het eerste waar deze experts naar kijken is de naleving van de norm NEN 3140 ongeacht of een elektronisch falen schuldig is aan het ontstaan van de brand. Er wordt gekeken of de vaste elektronische installaties en arbeidsmiddelen aan een regelmatige keuring zijn onderworpen door een gecertificeerd specialist. Is dat het geval dan heeft u als ondernemer een sterke positie bij vragen rondom aansprakelijkheid, terwijl een slechte naleving van de NEN 3140 norm negatief voor u kan uitpakken wanneer de dekking van uw verzekering berekend wordt. Hoe zit dit nu precies en wat is de NEN 3140 norm? Deze blogpost vertelt u meer.

Wat zegt de wet?

De arbeidsomstandighedenwet (ARBO-wet) stelt dat de werkgever de veiligheid, gezondheid en het welzijn van zijn werknemers en gasten zo goed mogelijk moet waarborgen. De Arbeidsinspectie ziet hierom toe op een zo goed mogelijke naleving van deze wet en past daarbij de norm NEN 3140 toe.

Wat is de NEN 3140 norm?

De NEN 3140 norm bevat bepalingen voor veilig werken, inspectie en onderhoud aan elektronische installaties. De norm wordt door de Arbeidsinspectie, verzekeringsmaatschappijen en de rechter als bindend beschouwd. Zij gaan ervan uit dat alle bedrijven deze norm naleven en bij het in gebreke blijven kan bijvoorbeeld de Arbeidsinspectie repressiemaatregelen nemen. Maar ook bij schuldvraag in een verzekeringskwestie of een aansprakelijkheidsbepaling in geval van schade, kan het niet naleven van de NEN 3140 u als ondernemer duur komen te staan.

Wat veel horecaondernemers vergeten

Elektronische apparatuur is in de laatste jaren steeds meer gemeengoed geworden. Waar men vroeger de keuring liet uitvoeren op de licht- en geluidsinstallatie is nu het merendeel van de operatie door computers en elektronische apparatuur gestuurd. En al deze apparatuur is aangesloten op uw elektrische installatie die mogelijk al flink wat jaren geleden is aangelegd. Deze installatie kan verouderd zijn of door verbouwing uitgebreid. Voldoet deze installatie nog aan de hedendaagse voorwaarden? Dit is van groot belang voor uw NEN 3140 certificering.

Zorg dus voor een regelmatige keuring van uw elektronische installatie, in eerste instantie voor de veiligheid van gasten, personeel en uzelf, maar ook om ongevallen te voorkomen. Mocht het onverhoopt toch tot een ongeval komen, dan heeft u met een recente keuring door een gecertificeerd keuringsbedrijf een sterke troef in handen bij schadeafwikkeling.

Wat houdt een NEN 3140 keuring in?

Bij een NEN 3140 keuring wordt de volledige elektrische installatie geanalyseerd, geïnspecteerd, getest en doorgemeten. Hierdoor wordt duidelijk waar maatregelen genomen moeten worden om de elektrische installatie te verbeteren, herstellen of vervangen. Zo zorgt u voor een gezonde zaak die nog jaren verder kan op de locatie waar u al zoveel gasten heeft verwelkomd.

Doordat de NEN 3140 keuring uw situatie goed in kaart brengt worden bijvoorbeeld onderhoud en beheer in de toekomst een stuk makkelijker. Probleemgebieden worden beter geïdentificeerd en bij een storing weet uw elektrabedrijf precies waar hij moet zijn om mogelijke problemen te verhelpen.

Zie een NEN 3140 keuring als een APK-keuring voor uw auto. Het houdt uw elektrische installatie in goede conditie.

Wie kan mij helpen met een NEN 3140 keuring?

Voor de NEN 3140 keuring kunt u terecht bij verschillende keuringsbedrijven. Zij zullen u uitstekend kunnen vertellen in welke staat uw elektrische installatie zich verkeert. Maar heeft u al eens nagedacht over een keuring door een gecertificeerd elektrabedrijf? Naast het uitvoeren van de keuring kunnen zij u ook gelijk helpen met het verbeteringstraject indien van toepassing. Wel zo handig.

De praktijkervaring bij deze elektrabedrijven zorgt ervoor dat gezocht wordt naar praktische oplossingen binnen de NEN 3140 certificering en dat u als horecaondernemer volledig ontzorgt wordt in dit hele traject. Zo hoeft u zich niet te verdiepen in materie waar u de tijd niet voor heeft. Het elektrabedrijf komt met een plan van aanpak en zal voor u zoeken naar een praktische en betaalbare oplossing.

MZA Horeca voordeel: 10% korting op uw NEN 3140 keuring

Omdat MZA Horeca het belang van een NEN 3140 certificering kracht wil bijzetten, bieden wij alle horecaondernemers 10% korting op een NEN 3140 keuring. Deze keuring zal worden uitgevoerd door Smit Elektra of ETB Cas Sombroek uit Volendam. Beide bedrijven zijn gecertificeerd keuringsbedrijf en helpen u graag in het hele NEN 3140 traject. Interesse? Laat hieronder uw gegevens achter, dan neemt een MZA Horeca adviseur contact met u op om u op weg te helpen.

De MZA Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van actueel nieuws, aanbiedingen en ontvang nuttige informatie!

"*" geeft vereiste velden aan

Toestemming*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Als onderneming zijn we zeer tevreden met MZA Horeca, er zijn in de afgelopen jaren een aantal voorvallen geweest zoals lekkage en brand. Na telefonisch contact werd er door partner Molenaar en Zwarthoed Adviseurs binnen het uur direct actie ondernomen en alles naar meer dan tevredenheid opgelost.

Johan Bond

St. Jozef verenigingsgebouw Volendam

MZA Horeca was de verbindende factor tussen ons, verhuurder, verzekeraar en gemeente. Door hun hulp werd de volledige schadeafhandeling in één keer goed opgepakt.

Mw. Chen

Restaurant Indrapoera Volendam

Uitstekend!

Jan Zwarthoed

Hotel Old Dutch Volendam

Hoog kennisniveau, altijd goed bereikbaar, meedenkend.

Jack Bond

Tenniskantine Dijkzicht Volendam

Correct, goede kwalitatieve medewerkers. Gaan overal achter aan. Ontzorgen!

Danny van Noorden

Café De Dijk Volendam