Taxatie van horecapanden en inventaris

Helpt u graag verder!

Onderverzekering. Niet goed voor uw portemonnee. Waarom niet ? We zien dit vaak in de praktijk voorbijkomen. Horecaondernemers wiens pand jaren geleden voor het laatst getaxeerd is en waar schade optreedt.

Soms is er niet eens een taxatie geweest en is de verzekerde som “uit de lucht gegrepen” maar ook al is het taxatierapport er wel, maar is deze niet up-to-date, dan is de kans op onderverzekering groot. Leuk voor uw premie, maar minder leuk als u een beroep moet doen op uw verzekering. De verzekeraars kijken namelijk naar het taxatierapport om het verzekerd belang te bepalen en dan komt het regelmatig voor dat er minder wordt uitgekeerd dan de daadwerkelijke schade en u dus ook eigen middelen moet aanwenden of zelfs moet financieren om tot volledig herstel van het pand te kunnen overgaan.

Op het moment dat uw pand beschadigd is, door bijvoorbeeld een brand, krijgt u met veel instanties te maken. Naast de emotionele waarde van uw onderneming – u heeft hier jarenlang uw hart en ziel in gestoken – wilt u graag weten wat uw verzekeraar voor u kan betekenen bij de wederopbouw van uw pand. De herbouwwaarde van het pand wordt door verzekeraars gebaseerd op de beschikbare taxatierapporten. Als een pand helemaal is afgebrand is er immers weinig bewijs van de staat van het pand voordat het noodlot toesloeg.

Zorg voor een recent taxatierapport

MZA Horeca adviseert zijn klanten regelmatig een taxatierapport te laten opmaken. Niet alleen voor de uitkering bij schade, maar ook om over de best mogelijke premies bij verzekeraars te onderhandelen. Met een recent taxatierapport komt de geschatte herbouwwaarde zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid. Dan staat u als horecaondernemer een stuk sterker wanneer dat nodig mocht zijn. Onze partner IJ Taxaties is gespecialiseerd in het taxeren van horeca vastgoed voor verzekeringsdoeleinden. Zij voeren op dagelijkse basis taxaties uit die aan alle actuele normen en richtlijnen voldoen.

Waar het bij een taxatie voor herbouwwaarde gaat om de waarde die nodig is om uw pand in ere te herstellen (oftewel, wat kost het om deze te herstellen rekening houdende met de nieuwste bouwbesluiten?) draait het bij een taxatierapport voor inventaris om een berekening op nieuwwaarde van deze inventaris. Een taxatierapport voor inventaris wordt maximaal 3 jaar als actueel gezien. Voldoet uw taxatierapport aan die voorwaarde dan is deze waarde bindend (conform art. 7:960 BW) bij een schade en mag een verzekeraar hier niet van afwijken.

Ook voor verhuurders van horecapanden belangrijk

Als u een pand verhuurt als horecalocatie, is een recente taxatie ook van belang. Als verhuurder van horecapanden wordt u vaak geconfronteerd met hogere verzekeringspremies. Het exploiteren van een horecabedrijf brengt grotere risico’s met zich mee dan bijvoorbeeld detailhandel. Verzekeraars willen risico’s zo goed mogelijk inschatten en vergelijken, dit merkt u in de premie. Met een recent taxatierapport van uw locatie weet u als huurbaas van een horecapand beter wat het door u verhuurde pand waard is en bij een gelijktijdige risico-inspectie is het ook mogelijk om de premie meer specifiek op uw eigen pand aan te laten passen.


Meer info over de mogelijkheden voor taxatie van uw horecapand? Vul dan hieronder uw gegevens in en wij vertellen u meer.

De MZA Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van actueel nieuws, aanbiedingen en ontvang nuttige informatie!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Als onderneming zijn we zeer tevreden met MZA Horeca, er zijn in de afgelopen jaren een aantal voorvallen geweest zoals lekkage en brand. Na telefonisch contact werd er door partner Molenaar en Zwarthoed Adviseurs binnen het uur direct actie ondernomen en alles naar meer dan tevredenheid opgelost.

Johan Bond

St. Jozef verenigingsgebouw Volendam

MZA Horeca was de verbindende factor tussen ons, verhuurder, verzekeraar en gemeente. Door hun hulp werd alles in één keer goed opgepakt.

Mw. Chen

Restaurant Indrapoera Volendam

Uitstekend!

Jan Zwarthoed

Hotel Old Dutch Volendam

Correct, goede kwalitatieve medewerkers. Gaan overal achter aan. Ontzorgen!

Danny van Noorden

Café De Dijk Volendam