Brand in de keuken in een horecaonderneming. Het gebeurt vaker dan u denkt. Vaak is de oorzaak ook terug te vinden in een onvoldoende gereinigd vetafzuigkanaal. De ophoping van (zeer brandbare) vetresten in het kanaal maken dit een grote risicofactor in de keuken. Het ontbreekt echter aan duidelijke richtlijnen voor het schoonmaken en de controle hierop. Deze onduidelijkheid zorgt ervoor dat vele ondernemers, verzekeraars en handhavers in het duister tasten over de juiste mate van schoonmaken.
MZA Horeca onderzocht samen met BDC Group en RZ Ecoseal de staat van het vetafzuigkanaal in een groot aantal horecaondernemingen in Nederland. De resultaten van dit onderzoek zijn verenigd in een onderzoeksrapport wat de noodzaak voor een wettelijk gestelde norm onderschrijft. Enkele schrikbarende cijfers uit het rapport:
- 84% van de onderzochte horecaondernemingen heeft nog nooit de vetafzuigkanalen gereinigd
- 57% van de onderzochte horecaondernemingen had vuile filters en afzuigkappen
- 80% van de onderzochte horecaondernemingen heeft onvoldoende inspectieluiken in het vetafzuigkanaal
- 60% van de onderzochte horecaondernemingen heeft directe omwonenden in boven- of naastgelegen panden
Bent u geïnteresseerd in het volledige rapport? Dan kunt u deze via onderstaande link downloaden.
Wilt u meer informatie over dit rapport, neem dan contact met ons op.