Als restaurant tonnen aan CO2 uitstoot besparen en als gebouweigenaar flink besparen op de kosten van je energierekening!

Als restaurant tonnen aan CO2 uitstoot besparen en als gebouweigenaar flink besparen op de kosten van je energierekening!

Jaarlijks verspillen gebouweigenaren grote sommen geld omdat de ze de energie uit restaurantventilatie niet hergebruiken.

Steeds meer gebouwen worden uitgerust met duurzame technologieën die het gebruik of uitstoot van CO2 enorm verminderen. Energie uit gebouwen (die anders verloren gaan) opvangen en hergebruiken is een van de vele mogelijkheden om duurzaamheid in je gebouw aandacht te geven. De meeste energie (warmte) uit een gebouw komt van keukens. Tot op heden zijn er geen systemen die kunnen overleven in deze sterk verontreinigde omgeving; filters en roosters raken zo verstopt dat dit gepaard gaat met hoge onderhoudskosten. Enjay Systems uit Zweden heeft hier een oplossing voor ontwikkeld genaamd LEPIDO (zie foto).

De in Zweden ontwikkelde technologie maakt het mogelijk om energie terug te winnen uit restaurantventilatie. Het is een zelfreinigende recyclingbatterij – geheel zonder filters – die energie terugwint uit de afvoerlucht.

Hoe werkt de Lepido?

Het systeem bestaat uit een “battery recover unit” en een warmtepomp. In het ventilatiekanaal van de afzuigkap wordt de batterij geïnstalleerd waar de afgevoerde, warme en vervuilde lucht met vetten en roet doorheen stroomt. Gebaseerd op twee patenten: Aerodynamica van de interne leidingen en het zelfreiniging proces

State of the art aerodynamica
De batterij heeft geen lamellen maar in plaats daarvan leiding spoel die met glycol gemengd water bevatten, het zogenoemde koudemiddel . Het is zo ontworpen dat de meeste deeltjes vet n roet er doorheen gaan zonder verlies van druk – net als een vliegtuigvleugel – en rechtstreeks naar buiten worden geleid. De werkelijke energie in de afgevoerde lucht wordt daarentegen opgenomen in de spoelen van de batterij.

Zelfreinigend
De weinige, zwaardere vet- en roetdeeltjes die nog aan de spoelen van het Lepido systeem blijven kleven, worden via een geautomatiseerd zelfreinigend proces verwijderd. De temperatuur van de spoelen wordt omlaag gebracht, zo ontstaat condensatie op de spoelen. Zodra de keuken wordt uitgezet wordt de temperatuur van de spoelen tot onder het vriespunt gebracht waardoor vetdeeltjes en condensatie bevroren raken. Op die manier verliezen de vetdeeltjes hun kleverigheid.
Wanneer de temperatuur vervolgens weer wordt verhoogd, smelt het ijs met het vet en druipt alles van de spoelen af. Het water en de vetdeeltjes worden vervolgens naar het bestaande vetafscheidingssysteem in de keuken geleid.

De technologie verstopt het afvoerkanaal dus niet, maar houdt de druk hoog zodat de energie kan worden onttrokken. Er hoeven geen filters/rooster worden toegepast, de Lepido blijft schoon en hierdoor is er geen onderhoud (gepaard met hoge kosten) meer nodig.

De teruggewonnen energie hergebruiken in je gebouw

De warmte van de afvoerlucht gaat naar een warmtepomp waarmee we vervolgens 55 graden of 5 graden naar een warm en/of koud water reservoir kunnen aanvoeren. Vanuit deze buffertanks kunnen we bestaande systemen ondersteunen zoals: verwarming voor radiators / vloerverwarming, voorverwarmd leidingwater of (voor hotels) als zwembad verwarming. Met dezelfde warmtepomp kan het systeem verschillende koelinstallaties ondersteunen zoals airconditioning of een klimaatplafond systemen.

Toepassingen

Het Lepido systeem kan zowel in bestaande restaurants als in nieuwbouw worden toegepast. Om het netto energie effect te bepalen, dus je besparing, is het belangrijk om te weten hoelang de keuken dagelijks in productie is en de capaciteit van de afzuig installatie. De winstgevendheid wordt aanzienlijk vanaf een luchtstroom van 700 liter per seconde en een keuken met acht bedrijfsuren per dag.
Lepido kan dus in ieder restaurant dat minimaal acht uur per dag aanstaat, vaak waar een lunch en avondeten wordt geserveerd, worden geïmplementeerd. Dit kunnen normale restaurants zijn, fastfood ketens, maar ook in gebouwen waar een restaurant aanwezig is. Denk hierbij aan een hotel, foodcourt of shoppingcenters.

Onafhankelijk onderzoek door RISE

Mensen proberen al jaren het probleem van het recyclen van vette uitlaatlucht op te lossen, echter zonder succes. Het Research Institute of Sweden heeft gekeken naar mogelijkheden en heeft geconcludeerd dat vet reducerende installaties zoals UV of ozon niet goed werken. De installaties raken snel verstopt en je zal filters veelvuldig moeten vervangen om een constant effect te houden.

Terugverdientijd en subsidies

Een gemiddeld formaat restaurant, dat zo’n €18.000 kwijt is aan het Lepido systeem, kan jaarlijks ongeveer 90.000kWh besparen wat gelijk staat aan 33 ton CO2. Dit resulteert in een zeer aantrekkelijke terugverdientijd (ROI) van 3 jaar.
Een Burgerking in Zweden, in Östersund, waar een Lepido is geïnstalleerd heeft een netto besparing (teruggewonnen energie minus energiekosten warmtepomp) gerealiseerd van 123.000kWh per jaar.
Overheden stimuleren investeringen in duurzaamheid. In Nederland krijgt een ondernemer die investeert in het Lepido systeem ongeveer 20% aan subsidie terug (EIA / ISDE), in België krijg je zelfs ongeveer 35% terug op je investering in Lepido.

Installatie

Het succesvol verduurzamen van bestaande gebouwen valt of staat met een goed plan. Vooraf wordt door een technisch specialist van Enjay de huidige situatie in kaart gebracht, hieruit volgt een voorstel met een calculatie welk netto effect het Lepido systeem zal hebben. Hieruit kun je dus precies halen wat de jaarlijkse besparing zal zijn t.a.v. de jaarlijkse energiekosten en CO2 uitstoot, De installatie vindt plaats in twee stappen. Eerst wordt het batterijgedeelte in het ventilatiekanaal geplaatst, iets wat ’s nachts kan worden gedaan buiten de operationele uren van de keuken. De installatie van de warmtepomp met leidingwerk kan een aantal dagen in beslag nemen, maar het is belangrijk om te weten dat het restaurant gedurende deze tijd niet de keuken hoeft te sluiten.

Belangstelling

De belangstelling voor het product lijkt zich snel te verspreiden. Enjay heeft onlangs vestigingen geopend in Zweden, Nederland en Duitsland. Frankrijk, Spanje en de Verenigde Staten volgen op korte termijn. Verschillende hotel- en fastfood ketens zijn al om. Zo worden alle nieuwe 35 te bouwen Burgerkings in Scandinavië uitgerust met een Lepido systeem. Daarnaast worden alle bestaande 250 locaties van Burgerking gefaseerd omgebouwd.

Het bedrijf heeft onlangs vragen ontvangen uit de Verenigde Staten en meest recentelijk van de rederij. Luxe cruise schepen kunnen namelijk miljoenen euro’s besparen als ze minder bunkerolie kunnen gebruiken om op te warmen.

Lepido ®  by Enjay

 • Winstgevend
 • Onderhoudsvrij
 • Zelfreinigd (dagelijks)
 • Constan t effect
 • ROI van +/- 3 jaar
 • Enorme vermindering  CO2 uitstoot

Het Lepido systeem kan in diverse
restaurants worden toegepast:

 • Fast Food
 • Hotels
 • Shopping malls
 • Kantines
 • Maritiem

ENJAY

Enjay is een in Malmö gevestigd milieutechnologiebedrijf, opgericht in 2015 en gespecialiseerd in energie-efficiëntie. 

Lepido zorgt voor een vermindering van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen (CO2) met 500.000.000 ton
(500 Megaton) per jaar, wat overeenkomt met ongeveer één procent van de verwachte wereldwijde CO2-uitstoot tegen 2050.

Voor alle vragen met betrekking tot de partners van MZA Horeca neem dan contact met ons op via mail [email protected], telefoon/WhatsApp 06 -17 44 35 99 of vul onderstaand contactformulier in!

De MZA Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van actueel nieuws, aanbiedingen en ontvang nuttige informatie!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

MZA Horeca was de verbindende factor tussen ons, verhuurder, verzekeraar en gemeente. Door hun hulp werd alles in één keer goed opgepakt.

Mw. Chen

Restaurant Indrapoera Volendam

Correct, goede kwalitatieve medewerkers. Gaan overal achter aan. Ontzorgen!

Danny van Noorden

Café De Dijk Volendam

Uitstekend!

Jan Zwarthoed

Hotel Old Dutch Volendam

Als onderneming zijn we zeer tevreden met MZA Horeca, er zijn in de afgelopen jaren een aantal voorvallen geweest zoals lekkage en brand. Na telefonisch contact werd er door partner Molenaar en Zwarthoed Adviseurs binnen het uur direct actie ondernomen en alles naar meer dan tevredenheid opgelost.

Johan Bond

St. Jozef verenigingsgebouw Volendam