Assist Verzuim – De Actieve Arbodienst

Assist Verzuim – De Actieve Arbodienst

OMDAT WIJ PARTNER ZIJN VAN MZA HORECA WILLEN WIJ U GRAAG INFORMEREN OVER ONZE DIENSTEN EN WELKE VOORDELEN WIJ KUNNEN BIEDEN VOOR UW BEDRIJF!

ARBODIENSTVERLENING

Ook al heb je maar 1 medewerker in loondienst met een 0-urencontract, je bent toch verplicht om minimaal een basiscontract af te sluiten met een arbodienst. ledere werkgever in Nederland moet volgens de Arbowet passende zorg aan zijn medewerkers bieden, zieke medewerkers begeleiden en ze goed voorlichten over arbeidsrisico’s.

WAT DOET EEN ARBODIENST?

Een arbodienst ondersteunt werkgevers en medewerkers bij het arbeidsomstandighedenbeleid en het verzuimbeleid.
De meeste organisaties zetten een arbodienst in voor de verzuimbegeleiding van zieke medewerkers.
Als een medewerker ziek is, dan geeft de Wet Verbetering Poortwachter namelijk aan dat het verplicht is om een bedrijfsarts in te schakelen.
De bedrijfsarts is een Kerndeskundige van een arbodienst. De arts beoordeelt of de medewerker arbeidsongeschikt is.
Daarbij kijkt hij naar de normale werkzaamheden van de medewerkers, maar ook of er mogelijkheden zijn om vervangend werk te doen.

WAAROM IS EEN ARBODIENST VERPLICHT?

De reden dat het werken met een arbodienst verplicht is opgenomen in de Arbowet is eenvoudig: Als werkgever ben je verplicht te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden en voor passende verzuimbegeleiding.
In de Arbowet staat dat een arbodienst je ondersteunt bij vijf kerntaken:

  1. Ziekteverzuimbegeleiding en het voorkomen van ziekteverzuim (preventie)
  2. Periodiek arbeidsgezondheidskundige onderzoeken (PMO of PAGO)
  3. Medische keuringen / Aanstellingskeuringen
  4. Preventief spreekuur / Arbeidsgezondheidskundig spreekuur.
  5. Uitvoeren en opstellen van de Risico inventarisatie & -evaluatie (Rl&E)
    De eerste vier taken laat je door een bedrijfsarts uitvoeren. De Rl&E wordt door een van de andere Kerndeskundigen (de arbeidshygienist, veiligheidskundige of arbeids- en organisatiedeskundige) gedaan.

WIE BEOORDEELT OF EEN MEDEWERKER ZIEK IS?

Een werkgever kan en mag zelf niet beoordelen of een medewerker ziek is. De werkgever is ten eerste geen arts, maar ten tweede schrijven privacyregels voor dat alleen een arts een oordeel mag vellen over de arbeidsgeschiktheid van een medewerker.
Een arbodienst is er samen met de werkgever en medewerker voor verantwoordelijk dat de medewerker zo snel mogelijk weer verantwoord aan het werk kan. Een arbodienstverlener is er trouwens niet alleen voor de werkgever, maar zeker ook voor de
medewerker.

AFSPRAAK?

Wilt u na het lezen van bovenstaande een afspraak met mij maken? Dat kan uiteraard ook! Neem gerust contact met mij op via onderstaand formulier:

De MZA Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van actueel nieuws, aanbiedingen en ontvang nuttige informatie!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Uitstekend!

Jan Zwarthoed

Hotel Old Dutch Volendam

Als onderneming zijn we zeer tevreden met MZA Horeca, er zijn in de afgelopen jaren een aantal voorvallen geweest zoals lekkage en brand. Na telefonisch contact werd er door partner Molenaar en Zwarthoed Adviseurs binnen het uur direct actie ondernomen en alles naar meer dan tevredenheid opgelost.

Johan Bond

St. Jozef verenigingsgebouw Volendam

MZA Horeca was de verbindende factor tussen ons, verhuurder, verzekeraar en gemeente. Door hun hulp werd alles in één keer goed opgepakt.

Mw. Chen

Restaurant Indrapoera Volendam

Correct, goede kwalitatieve medewerkers. Gaan overal achter aan. Ontzorgen!

Danny van Noorden

Café De Dijk Volendam