Reiniging van uw vetafzuigkanaal en het terugwinnen van energie!

Reinigen van uw (vet)afzuigkanaal

BDC-group is een bedrijf dat zich specialiseert in de reiniging van vet- en luchtkanalen. Wij zijn een bedrijf met een substantiële ervaring op het gebied van reiniging. Dit hebben we gerealiseerd door mensen in dienst te hebben die zelf al een ruime ervaring hadden/hebben op het gebied van schoonmaak. Voor een comfortabel en gezond binnenklimaat is goede luchtkwaliteit erg belangrijk. Het reinigen van de luchtkanalen wordt echter helaas vaak onderschat, dit kan echter nare gevolgen hebben, om een paar punten op te noemen:

 • Een vochtige omgeving
 • Nare muffe luchtjes, mogelijk zelfs stankoverlast
 • Gezondheid voor u en uw medewerkers, schimmels en onder andere schadelijke bacteriën
 • Afname van afzuigcapaciteit

Na een goede reiniging zijn er een hoop voordelen:

 • Lager energieverbruik en een betere afzuiging van de binnen-lucht
 • Gezondheid voor u en uw medewerkers, schimmels en schadelijke bacteriën onder andere
 • Langere levensduur van uw installatie
 • Een stillere werking van uw installatie
 • Voldoen aan de wet- en regelgeving m.b.t. brandveiligheid, hygiëne en voedselveiligheid BDC-Group maakt gebruik van apparatuur die speciaal gemaakt is voor het reinigen van de luchtkanalen.

Om een kleine indruk te geven van de werkwijze:

 • Het aansluiten van een vacuümunit op het laagst mogelijke punt
 • Een vacuüm creëren door alle rozetten/roosters te verwijderen of openingen in het systeem af te dekken/doppen
 • Reinigen van de luchtkanalen met een borstelmachine, deze zit aan een flexibele stang waar we bochten ook mee kunnen pakken
 • Reinigen van de roosters en of rozetten
 • Reinigen van de ventilatiemotor
 • Terug monteren van alle verwijderde onderdelen van het ventilatiesysteem
 • Controle op een correcte werking van het ventilatiesysteem

Na een reiniging zullen we een rapportage opstellen met voor en na foto’s. Dit is een kleine beschrijving van ons bedrijf en hoe we een ventilatiesysteem reinigen. We hopen dat we op deze manier een indruk af geven van onze kunde op het gebied van reiniging. En uiteraard een stuk vertrouwen in BDC-Group.


Energie terugwinnen in uw vetafzuigkanaal

Energie terugwinning in horeca afzuiging eindelijk mogelijk!

Op dit moment wordt de vuile afzuiglucht uit keukens naar buiten afgevoerd zonder hier iets mee te doen, verspilling dus! Bestaande systemen zijn namelijk niet geschikt om uit deze vuile afzuiglucht energie terug te winnen omdat deze dichtslibben door hoge concentratie vetten en roet.
Het Lepido systeem van Enjay kan gemiddeld per restaurant ongeveer 85.000kWh per jaar terugwinnen en hergebruiken in het pand. De teruggewonnen energie kan worden hergebruikt als verwarming en verkoeling. Dit staat gelijk aan 21 ton verminderde CO² gebruik.

Lepido
De Zweedse innovatie Lepido van Enjay, is een heavy-duty warmtewisselaar die speciaal is ontwikkeld voor de horeca industrie waar sterk vervuilde luchtstromen in vetkanalen aanwezig zijn. Het gebruik van Lepido maakt het terugwinnen van energie uit vervuilde omgevingen niet alleen mogelijk, maar ook winstgevend.
De energie die vrijkomt uit restaurantventilatie, dat anders naar buiten wordt geblazen en verspild, wordt volledig teruggewonnen door energie terugwinsysteem Lepido.

De werking
De Lepido unit wordt in het afzuigkanaal van de restaurantventilatie geplaatst. Door dit systeem zit een netwerk van spoelen waar een met glycol gemengd water doorheen stroomt. Dankzij ons PRG pattent (particle repellent geometry) wordt er in het systeem een golvende luchtstroming gecreëerd waardoor de vuile vetdeeltjes meegaan in de golvende luchtstroming en zo niet in aanraking komen met het systeem. Hierdoor is er geen extra onderhoud nodig voor het Lepido systeem

Bekijk de werking van de Lepido in deze geanimeerde video:

Hergebruik teruggewonnen energie
De grootste kostenpost voor een restaurant t.a.v. het energiegebruik zijn de HVAC systemen die het klimaat in het pand regelen. Wanneer een keuken bijvoorbeeld 6000m³/h afzuigt, dient er ook 6000m³/h schone lucht vanuit buiten worden ingeblazen in het pand. Deze koude lucht dient te worden verwarmd naar een aangename binnen temperatuur van min. 18°C. Dit gebeurd door grote (vaak rond de 40kW) batterijen die in het luchttoevoer kanaal zitten of in de luchtbehandelingskast.

De teruggewonnen energie via Lepido kan worden doorgestuurd naar deze verwarmings batterijen. Wanneer de buitentemperatuur bijvoorbeeld 0°C is, kunnen wij deze koude lucht verwarmen tot 16°C, de bestaande systemen hoeven dan enkel van 2°C graden te doen, namelijk van 16°C naar 18°C. Dit wordt vaak toegepast bij bestaande locaties. Bij nieuwbouw wordt er vaak gekozen om de teruggewonnen energie door te sturen naar een warmtepomp.

De besparing
Uiteraard is ieder restaurant anders en is de besparing afhankelijk van een aantal zaken zoals: openingsuren keuken, capaciteit afzuiging keuken en luchttoevoer. Voor ieder project maken wij een aparte berekening van het rendement. Belangrijk om te weten is dat in iedere business case wij de ROI (terugverdientijd) op 3 jaar of korter willen houden, dit is inclusief installatie.
Een standaard restaurant dat zowel lunch als diner serveert zit op een gemiddelde besparing van ongeveer 85.000kWh per jaar. Hiermee wordt de CO² uitstoot van je restaurant verlaagd met ongeveer 21 ton (verminderde CO² uitstoot). Naast het feit dat het beter is voor het milieu is er ook een aanzienlijke financiële besparing te behalen. Met een prijs van €0,15 – €0,25 per kWh kan de besparing erg oplopen. De besparing wordt alleen maar hoger wanneer de energieprijzen blijven stijgen…

Installatie Lepido
Lepido is een toevoeging op het bestaande HVAC systeem dat nu in het restaurant aanwezig is. Er hoeft dus niets worden te vervangen. De installatie kan binnen 1 dag geklaard zijn, vanaf dan begin je gelijk met besparen. Uw huidige installateur zal het Lepido systeem wellicht nog niet kennen, maar zal het systeem wel kunnen instaleren, uiteraard met onze assistentie.

Waarom bestaande systemen niet werken 
Vetkanalen zijn erg vuil waardoor bestaande WTW systemen met filters niet werken. De onderhoudskosten zullen jaarlijks hoger zijn dan de besparingen. De huidige systemen zijn gemaakt om energie terug te winnen uit “schone lucht”.  Een “heavy duty” WTW zoals het Lepido systeem is noodzakelijk om te opereren in onderstaande vuile vetkanalen.

Voorbeelden vetkanalen restaurants

Subsidies
Op het Lepido systeem is de subsidie EIA (Energie Investering Aftrek) van toepassing.
Wanneer er gekozen wordt (vaak bij nieuwbouw) om een warmtepomp toe te passen zal de ISDE (Investering Subsidie Duurzame Energie) van toepassing zijn.

Voorbeeld case:
Playdome is een nieuwbouw project en Nederlands eerste Multi Activity Center. In dit pand zitten twee keukens, hierdoor is er ook 2x een Lepido geïnstalleerd. Per keuken wordt uit de afzuiglucht 37,2kW aan power onttrokken en doorgestuurd naar een verwarminsbatterij in het luchttoevoer kanaal. Dit geeft per keuken een  jaarlijkse besparing van 59.400kWh. (gelijk aan 15,2 ton verminderde CO² uitstoot)

Naam klant: Playdome
Locatie: Roosendaal, NL
Afzuigingkeuken: 2x 6800m³/h
Luchttoevoer: 2x 6800m³/h
Afzuigtemp.: 28°C
Laagstebuitentemp. -10°C
Inblaastemperatuur: 18°C
Lepidooplossing: 2x L12

De MZA Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van actueel nieuws, aanbiedingen en ontvang nuttige informatie!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

MZA Horeca was de verbindende factor tussen ons, verhuurder, verzekeraar en gemeente. Door hun hulp werd alles in één keer goed opgepakt.

Mw. Chen

Restaurant Indrapoera Volendam

Als onderneming zijn we zeer tevreden met MZA Horeca, er zijn in de afgelopen jaren een aantal voorvallen geweest zoals lekkage en brand. Na telefonisch contact werd er door partner Molenaar en Zwarthoed Adviseurs binnen het uur direct actie ondernomen en alles naar meer dan tevredenheid opgelost.

Johan Bond

St. Jozef verenigingsgebouw Volendam

Uitstekend!

Jan Zwarthoed

Hotel Old Dutch Volendam

Correct, goede kwalitatieve medewerkers. Gaan overal achter aan. Ontzorgen!

Danny van Noorden

Café De Dijk Volendam