Verkoop horecapanden is aan de orde van de dag

Verkoop horecapanden is aan de orde van de dag

Coronacrisis of niet, de verkoop van horecapanden is aan de orde van de dag. Als investering in het vastgoed, bij het overdragen van de zaak als de huidige eigenaren van een welverdiend pensioen gaan genieten of, en dat is spijtig, als een ondernemer het hoofd niet meer boven water kan houden door welke reden dan ook. Het is een situatie die juist nu vaker speelt of mogelijk gaat spelen. Een juiste en recente taxatie van het pand is dan van groot belang.

Over het belang van het hebben van een recente taxatie van uw horecapand schreven wij al eerder in het artikel “Is de waarde van uw horecapand wel juist getaxeerd?”. Bij schade en een onjuiste weergave van de waarde van uw pand ligt onderverzekering op de loer. En dat kan u voor een onverwachte hoge kostenpost plaatsen als er iets gebeurt in uw pand. Wanneer de uit te keren vergoeding gebaseerd wordt op een verouderd taxatierapport die de actuele situatie niet goed weergeeft, loopt u mogelijk tegen het probleem aan dat u voor het herstellen in oorspronkelijke staat onvoldoende kapitaal heeft.

Waarom een actueel taxatierapport?

Naast het weten van de juiste herbouwwaarde bij schade is het laten maken van een actueel taxatierapport van uw pand en inventaris een verstandige zet als u:

  • nadenkt over het stoppen met uw zaak om een goede verkoopprijs te bepalen (voor uw zaak of uw aandeel in de zaak)
  • wilt weten of de huurwaarde van uw pand nog juist is (voor zowel huurder als verhuurder)
  • een eventuele bedrijfsfinanciering wilt afsluiten (waarbij uw zaak als onderpand dient)

Een actueel rapport wordt in alle gevallen als “waardevol” gezien. Als er geen actueel taxatierapport aanwezig is, wordt vaak de waarde gebaseerd op onjuiste gegevens. U heeft mogelijk recent de keuken gemoderniseerd of een verbouwing uitgevoerd. Die aanpassingen komen dan niet naar voren in de oude gegevens.

Taxatie van uw horecapand

Wanneer u zelf regelmatig een taxatie laat uitvoeren, heeft u vaak de keuze uit onafhankelijke taxateurs. Wanneer er bijvoorbeeld schade is aan een pand wordt de waarde achteraf bepaald door een schade-expert. U heeft uiteraard recht op contra-expertise, maar vaak is de schade aanzienlijk en is er onvoldoende bewijs van de actuele situatie voordat de schade ontstond. MZA Horeca adviseert haar klanten daarom om regelmatig een taxatie uit te laten voeren.  

MZA Horeca partner Horeca Advies Partners verzorgt specialistische dienstverlening in de horeca door heel Nederland. Zij zijn een vooruitstrevend kantoor met jarenlange ervaring op het gebied van bemiddeling bij verkoop, begeleiding bij aankoop, huur en verhuur van horecaruimten en alle benodigde taxaties van horecabedrijven en horecabedrijfspanden. Zij zijn zij onder andere werkzaam voor ondernemers, beleggers, investeerders, accountants, gemeenten, rechtbanken, curatoren, woningcorporaties en banken.

Bent u benieuwd naar de waarde van uw onderneming? Meld u nu aan en Horeca Advies Partners is u graag van dienst.

De MZA Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van actueel nieuws, aanbiedingen en ontvang nuttige informatie!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

MZA Horeca was de verbindende factor tussen ons, verhuurder, verzekeraar en gemeente. Door hun hulp werd alles in één keer goed opgepakt.

Mw. Chen

Restaurant Indrapoera Volendam

Als onderneming zijn we zeer tevreden met MZA Horeca, er zijn in de afgelopen jaren een aantal voorvallen geweest zoals lekkage en brand. Na telefonisch contact werd er door partner Molenaar en Zwarthoed Adviseurs binnen het uur direct actie ondernomen en alles naar meer dan tevredenheid opgelost.

Johan Bond

St. Jozef verenigingsgebouw Volendam

Correct, goede kwalitatieve medewerkers. Gaan overal achter aan. Ontzorgen!

Danny van Noorden

Café De Dijk Volendam

Uitstekend!

Jan Zwarthoed

Hotel Old Dutch Volendam