Verkoop horecapanden is aan de orde van de dag

04-09-2020 Verkoop horecapanden is aan de orde van de dag

Coronacrisis of niet, de verkoop van horecapanden is aan de orde van de dag. Als investering in het vastgoed, bij het overdragen van de zaak als de huidige eigenaren van een welverdiend pensioen gaan genieten of, en dat is spijtig, als een ondernemer het hoofd niet meer boven water kan houden door welke reden dan ook. Het is een situatie die juist nu vaker speelt of mogelijk gaat spelen. Een juiste en recente taxatie van het pand is dan van groot belang.

Over het belang van het hebben van een recente taxatie van uw horecapand schreven wij al eerder in het artikel “Is de waarde van uw horecapand wel juist getaxeerd?”. Bij schade en een onjuiste weergave van de waarde van uw pand ligt onderverzekering op de loer. En dat kan u voor een onverwachte hoge kostenpost plaatsen als er iets gebeurt in uw pand. Wanneer de uit te keren vergoeding gebaseerd wordt op een verouderd taxatierapport die de actuele situatie niet goed weergeeft, loopt u mogelijk tegen het probleem aan dat u voor het herstellen in oorspronkelijke staat onvoldoende kapitaal heeft.

Waarom een actueel taxatierapport?

Naast het weten van de juiste herbouwwaarde bij schade is het laten maken van een actueel taxatierapport van uw pand en inventaris een verstandige zet als u:

  • nadenkt over het stoppen met uw zaak om een goede verkoopprijs te bepalen (voor uw zaak of uw aandeel in de zaak)
  • wilt weten of de huurwaarde van uw pand nog juist is (voor zowel huurder als verhuurder)
  • een eventuele bedrijfsfinanciering wilt afsluiten (waarbij uw zaak als onderpand dient)

Een actueel rapport wordt in alle gevallen als “waardevol” gezien. Als er geen actueel taxatierapport aanwezig is, wordt vaak de waarde gebaseerd op onjuiste gegevens. U heeft mogelijk recent de keuken gemoderniseerd of een verbouwing uitgevoerd. Die aanpassingen komen dan niet naar voren in de oude gegevens.

Taxatie van uw horecapand

Wanneer u zelf regelmatig een taxatie laat uitvoeren, heeft u vaak de keuze uit onafhankelijke taxateurs. Wanneer er bijvoorbeeld schade is aan een pand wordt de waarde achteraf bepaald door een schade-expert. U heeft uiteraard recht op contra-expertise, maar vaak is de schade aanzienlijk en is er onvoldoende bewijs van de actuele situatie voordat de schade ontstond. MZA Horeca adviseert haar klanten daarom om regelmatig een taxatie uit te laten voeren.  

MZA Horeca partner Horeca Advies Partners verzorgt specialistische dienstverlening in de horeca door heel Nederland. Zij zijn een vooruitstrevend kantoor met jarenlange ervaring op het gebied van bemiddeling bij verkoop, begeleiding bij aankoop, huur en verhuur van horecaruimten en alle benodigde taxaties van horecabedrijven en horecabedrijfspanden. Zij zijn zij onder andere werkzaam voor ondernemers, beleggers, investeerders, accountants, gemeenten, rechtbanken, curatoren, woningcorporaties en banken.

Bent u benieuwd naar de waarde van uw onderneming? Meld u nu aan en Horeca Advies Partners is u graag van dienst.

Meer weten over taxatie van uw horecapand?

Meld u nu aan en onze partner Horeca Advies Partners neemt contact met u op om u meer te vertellen.

Voorkomen is beter dan genezen

12-10-2020 Voorkomen is beter dan genezen

6 maanden Corona en wat nu?

01-09-2020 6 maanden Corona en wat nu?

Wat wijzigt er in het 3e steunpakket?

31-08-2020 Wat wijzigt er in het 3e steunpakket?

Corona checklist

28-08-2020 Corona checklist

De MZA Horeca nieuwsbrief blijf op de hoogte van acties en het laatste nieuws

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan ons cookiebeleid.