Vertrouwen is goed, controle is beter!

Vertrouwen is goed, controle is beter!

Wellicht heb je dat ook als je de maandelijkse rapportages doorneemt, als je ze al hebt. Je denkt cijfers liegen niet maar toch blijft er een onbehagelijk gevoel hangen van waar doen we het nu allemaal voor. Hard gewerkt, goede omzet en toch blijft er weinig over onder aan de streep. Regelmatige rapportages zijn noodzakelijk (liefst wekelijks of maandelijks). Geld wordt niet alleen aan de voorkant verdient maar ook in het back-office.

Enige oplossing is eigenlijk de organisatie en de werkwijzen onder de loep nemen. Want het probleem zal getackeld moeten worden. Maar waar begin je? Ga eerst eens kijken of de marges veel verschillen met wat de benchmarkt aangeeft. De Rabobank heeft hiervoor een goede tool. De gevonden verschillen geven vaak dan al een richting aan waar je het moet gaan zoeken.

Per discipline kan je dan een stappenplan maken. Want elke discipline heeft zijn eigen aandachtspunten waarop je deze discipline beoordeelt. Natuurlijk kun je ook een aantal disciplines koppelen.

Afhankelijk van de grootte en hoe ver je digitaal onderneemt kun je stappen combineren die elke week een duidelijk overzicht geven van de belangrijkste graadmeters.

Omzet, loonkosten, inkooppercentage en productiviteitscijfer zijn de belangrijkste graadmeters. Deze info geeft je een duidelijk inzicht waar je staat. Werk je met een budget begroting dan weet je of je in de pas loopt of niet. Van hieruit kun je dan heel gericht verder in je organisatie duiken. Er zijn allerlei zaken die je tegen het licht kunt houden:

 • Werkprocedures aanpassen zonder aan gastvrijheid in te boeten – kun je met minder
 • Roosterprocedures en flexibiliteit verbeteren
 • Meer omzet per gewerkt uur
 • Wat is het gemiddeld bestedingspatroon en wordt er genoeg gedaan aan up-selling
 • Wordt er gecalculeerd – wordt de gecalculeerde inkoop (theoretische inkoop) vergeleken met de werkelijke inkoop
 • Worden prijsafspraken gecontroleerd met de factuur
 • Wordt er regelmatig met de leveranciers geëvalueerd over kwaliteit en het prijsniveau
 • Is er goede controle op binnenkomst van goederen
 • Is er controle op manco’s en de verwerking daarvan op de factuur
 • Wat doet de boekhouder voor je – is hij van toegevoegde waarde bij dit soort trajecten
 • Ook zeer belangrijk wordt er geen fraude gepleegd

Door hier actief mee bezig te zijn zie je snel verbeteringen in je cijfers. Maar soms is het ook handig om een bedrijfsadviseur in te schakelen die sneller de valkuilen ontdekt en die over bedrijfsblindheid heen stapt. Dit zorgt voor een objectieve kijk en van daaruit kun je je dan ook laten coachen.

Helaas is de ervaring van De Restaurant Coach dat erin nagenoeg alle bedrijven in meer of in mindere maten gefraudeerd wordt. Dus wees hier kritisch op en ga zichtbare controles

uitvoeren zodat men weet dat er wordt gecontroleerd, maar het kan ook lonen om onzichtbare controles uit te voeren! Elke dag € 20,00 valt misschien niet op maar uiteindelijk is dat € 140,00 per week, € 606,00 per maand en € 7280,00 per jaar. Toch een leuke vakantie en die hebben we toch allemaal nodig op zijn tijd.

Ken jij je zwakke plekken? Wij gaan graag het gesprek met je aan om te wijzen op de zwakke plekken in het bedrijf. Een gouden regel voor iedere ondernemer: ‘Vertrouwen is goed, controle is beter!

Vul hieronder het contactformulier in:

De MZA Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van actueel nieuws, aanbiedingen en ontvang nuttige informatie!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Uitstekend!

Jan Zwarthoed

Hotel Old Dutch Volendam

Correct, goede kwalitatieve medewerkers. Gaan overal achter aan. Ontzorgen!

Danny van Noorden

Café De Dijk Volendam

MZA Horeca was de verbindende factor tussen ons, verhuurder, verzekeraar en gemeente. Door hun hulp werd alles in één keer goed opgepakt.

Mw. Chen

Restaurant Indrapoera Volendam

Als onderneming zijn we zeer tevreden met MZA Horeca, er zijn in de afgelopen jaren een aantal voorvallen geweest zoals lekkage en brand. Na telefonisch contact werd er door partner Molenaar en Zwarthoed Adviseurs binnen het uur direct actie ondernomen en alles naar meer dan tevredenheid opgelost.

Johan Bond

St. Jozef verenigingsgebouw Volendam