Personeel in dienst? Dan is het hebben van een RI&E verplicht!

De RI&E, geen enkele horecaondernemer en versbranche detaillist staat te springen om aan de Risico Inventarisatie en Evaluatie te beginnen.

Maar de RI&E is wel een verplichting waar iedere ondernemer met personeel in dienst mee te maken krijgt en aan moet voldoen. (Artikel 5 van de Arbeidsomstandighedenwet)

Is het echt nodig?

Ja het is echt nodig, de Arbeidsomstandighedenwet is een WET! Het hebben van een Risico Inventarisatie & Evaluatie en het Plan van Aanpak is verplicht. De werkgever moet immers zorgen voor veiligheid van de werknemers, zichzelf en de klanten/gasten. Ontstaat er letsel als gevolg van een ongeval terwijl hij niet voldoet aan iets wat wel verplicht is volgens de wet, dan is hij zelf aansprakelijk! Niet alle verzekeraars zijn bereid schades te betalen als de werkgever een wettelijk voorschrift of overheidsrichtlijn niet heeft nageleefd. Dus het is nodig!

Mudael begrijpt de drukke werkzaamheden van de ondernemer en ondersteunt deze bij het opstellen van de RI&E en werkt vervolgens het Plan van Aanpak uit.

Mudael werkt als volgt: Op een afgesproken datum wanneer het de ondernemer het beste uitkomt doorlopen ze samen het gehele pand, lokaliseren ze de eventuele risico’s en brengen deze in kaart. De keuken, het restaurant / de winkel, de opslag, het kantoor, het terras alles komt aan bod. Aansluitend nemen ze samen de RI&E vragen door. Daarin komt bijvoorbeeld aan bod of er een vertrouwenspersoon is aangesteld, hoe wordt er omgegaan met ongewenst gedrag intern (pesten, intimidatie, discriminatie, agressie, en geweld) zijn er genoeg BHV-ers aanwezig bij iedere shift, wordt de HACCP regelgeving goed nageleefd enz, enz….

Wanneer alle vragen zijn doorlopen, kan de ondernemer gelijk weer aan de slag met zijn eigen werkzaamheden en gaat Mudael aan de slag met de opmaak van het Plan van Aanpak.

Het Plan van Aanpak valt binnen enkele dagen op de deurmat van de ondernemer en zal digitaal in de emailbox verschijnen.

Het is de bedoeling dat de ondernemer de actiepunten uit het Plan van Aanpak oppakt en het personeel daar deelgenoot van maakt. Het is aan te raden ieder halfjaar de RI&E erbij te pakken en samen met het personeel te bekijken of alles nog klopt. Zijn er bijvoorbeeld verbouwingen in het pand geweest? Dan dient de RI&E aangepast te worden.

Samen voor een veilige werkomgeving!


De MZA Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van actueel nieuws, aanbiedingen en ontvang nuttige informatie!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Als onderneming zijn we zeer tevreden met MZA Horeca, er zijn in de afgelopen jaren een aantal voorvallen geweest zoals lekkage en brand. Na telefonisch contact werd er door partner Molenaar en Zwarthoed Adviseurs binnen het uur direct actie ondernomen en alles naar meer dan tevredenheid opgelost.

Johan Bond

St. Jozef verenigingsgebouw Volendam

Correct, goede kwalitatieve medewerkers. Gaan overal achter aan. Ontzorgen!

Danny van Noorden

Café De Dijk Volendam

Uitstekend!

Jan Zwarthoed

Hotel Old Dutch Volendam

MZA Horeca was de verbindende factor tussen ons, verhuurder, verzekeraar en gemeente. Door hun hulp werd alles in één keer goed opgepakt.

Mw. Chen

Restaurant Indrapoera Volendam