Mudael

opstellen Risico Inventarisatie & Evaluatie

Je hoort wel eens iets over een RIE en een Plan van Aanpak?  Wat is dat eigenlijk?

Een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) is een verplicht onderdeel van de arbeidsomstandighedenwet (art 5). De werkgever moet er zorg voor dragen dat werknemers in een veilige werkomgeving met veilige arbeidsmiddelen werken. Dit om verzuim en letsel door ziekte en ongevallen te voorkomen.  Indien er bij deze inventarisatie van de werkplek punten naar voren komen die moeten worden verbeterd, wordt dit vermeld in een Plan van Aanpak. Daarin staat dus wat er moet worden verbeterd, hoe het moet worden verbeterd en wanneer dit gebeurt.

Is het opstellen van een RI&E en een Plan van Aanpak verplicht?

De arbeidsomstandighedenwet bestaat al weer een tijdje en vanaf 1994 geldt inderdaad een verplichting voor de RI&E en het PvA. Kun je bij een controle geen actuele RI&E en Plan van Aanpak laten zien, dan krijg je daarvoor direct een boete (vanaf 2019).

Is het lastig om dit zelf te doen?

Het is niet erg lastig, maar het is buitengewoon tijdrovend. Daarnaast is wel enig inzicht in (samenhang) van risico’s nodig. Je bent er dus best even mee bezig en dan is het nog maar de vraag of het goed gaat. Eerst doorloop je een inventarisatie en daarna maak je een Plan van Aanpak. Een groot voordeel is wel dat je direct weet waar je op moet letten en dat je ook echt je personeel erbij moet betrekken om het goed te kunnen uitvoeren.

Waarom is het zo belangrijk?

Er vinden nogal wat ongevallen plaats tijdens het werk, die kunnen leiden tot (ernstig) letsel en soms zelfs tot het overlijden van mensen. De oorzaken hiervan hadden bij een inventarisatie aan het licht gekomen en dan was dit wellicht niet voorgevallen of had het niet geleid tot letsel. Met de RI&E en het Plan van Aanpak wordt iedereen zich bewust van de gevaren (dus ook de werknemers) en denkt iedereen meer na over een veilige, gezonde en schone werkplek.

Zijn er nog meer voordelen te behalen als ik dit (laat) uitvoer(en)?

Voor heel veel zaken geldt dat een Risico Inventarisatie en Evaluatie en een Plan van Aanpak voordelen biedt. Vaak is het hebben van een actuele RI&E en PvA ook een verplichting voor verzekeraars, daarnaast komen er een heleboel zaken voor die ook als verplichte eisen worden gesteld door de brandverzekeraars. De RI&E is verplicht volgens de arbeidsomstandighedenwet, dus voor bestuurders van BV’s, verenigingen en stichtingen is het van groot belang dat deze ook echt aanwezig is. Het hebben van een RI&E en PvA kan dus veel problemen voorkomen.

Wat doet Mudael?

Mudael ondersteunt horeca en visdetailhandel werkgevers en preventiemedewerkers met het opstellen van de Risico Inventarisatie en Evaluatie en het Plan van Aanpak, geeft tools om het Plan van Aanpak uit te voeren en verstrekt protocollen Daarnaast kan middels beheer van certificaten en installaties extra service worden aangeboden en goedkoper worden ingekocht via de partners van MZA Horeca.

De MZA Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van actueel nieuws, aanbiedingen en ontvang nuttige informatie!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

MZA Horeca was de verbindende factor tussen ons, verhuurder, verzekeraar en gemeente. Door hun hulp werd alles in één keer goed opgepakt.

Mw. Chen

Restaurant Indrapoera Volendam

Correct, goede kwalitatieve medewerkers. Gaan overal achter aan. Ontzorgen!

Danny van Noorden

Café De Dijk Volendam

Uitstekend!

Jan Zwarthoed

Hotel Old Dutch Volendam

Als onderneming zijn we zeer tevreden met MZA Horeca, er zijn in de afgelopen jaren een aantal voorvallen geweest zoals lekkage en brand. Na telefonisch contact werd er door partner Molenaar en Zwarthoed Adviseurs binnen het uur direct actie ondernomen en alles naar meer dan tevredenheid opgelost.

Johan Bond

St. Jozef verenigingsgebouw Volendam