Hoe regel jij de uitbetaling van het vakantiegeld?

Hoe regel jij de uitbetaling van het vakantiegeld?

In mei is het weer zo ver: de uitbetaling van het vakantiegeld. Een lekker extraatje voor medewerkers, maar een flinke kostenpost voor ondernemers. Hoe houd je hier als ondernemer grip op? En hoe werkt dit bij payroll?

Hoe zat het ook alweer?

Jouw medewerkers bouwen vakantiegeld op over hun gewerkte uren. Iedereen die werkt heeft recht op vakantiegeld, ook wel vakantietoeslag genoemd. Ook als een medewerker ziek is, of bijvoorbeeld een 0-uren contract heeft, bouwen zij vakantiegeld op. Je berekent het vakantiegeld over het brutoloon dat zij hebben verdiend in het afgelopen jaar, bijvoorbeeld van juni tot mei. Het vakantiegeld is minimaal 8% van dit bruto jaarsalaris. 

Let op: heeft jouw medewerker veel overuren gedraaid? Deze uren tellen ook mee in de berekening. Winst- en eindejaarsuitkeringen worden niet meegenomen.

Vakantiegeld reserveren

In de praktijk zien we dat niet alle ondernemers rekening houden met het reserveren van vakantiegeld. Met afwijkende, onverwacht hoge kosten tot gevolg. Wil je hier als ondernemer meer grip op krijgen? Het maken van een potje is waarschijnlijk een open deur maar helpt wel. Structureel geld aan de kant zetten voor het vakantiegeld voorkomt dat je in één keer een groot bedrag moet betalen. Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om het vakantiegeld in delen uit te keren. Zolang het totale bedrag eind juni maar bij jouw medewerkers op de rekening staat.
 

Hulp bij het betalen van vakantiegeld

Wanneer het niet lukt om structureel geld opzij te zetten of het in delen uit te keren, is payroll wellicht een optie. De kosten voor vakantietoeslag zijn namelijk gedekt in het tarief dat Persoonality met je afspreekt. Hier heb je zelf geen omkijken meer naar.

Je hoeft bij ons enkel aan te geven hoe je wilt dat we het vakantiegeld betalen, in één keer of in delen. Kies je voor de laatste optie?  Dan betalen we het vakantiegeld uit op aanvraag van de medewerker. Zo heeft hij regie over zijn eigen inkomsten. Medewerker kunnen bij ons maximaal twee keer per jaar het verzoek doen om het vakantiegeld te laten uitbetalen. Uitbetaling in oktober en februari? Geen probleem!
 

Heb je hier al aangedacht?

Heb je bijgehouden dat die ene oproepmedeweker veel meer heeft gewerkt dan verwacht? En wat dacht je van die medewerker die al een tijd ziek is? Omdat het vakantiegeld wordt betaald over de gewerkte uren, is het belangrijk dat je een kloppend overzicht hebt van je personeelskosten.

En naast directe loonkosten als vakantiegeld en prestatiebeloningen zijn er nog indirecte loonkosten zoals reisvergoeding, pensioen, onkostenvergoeding en secundaire arbeidsvoorwaarden. Dan zijn er nog de verplichte premies en bijdragen en overige kosten voor een werkplek, werkkleding en ga zo maar door.

Best een uitdaging. Door het aan ons uit te besteden kun jij je aandacht houden op het ondernemen. Persoonality zorgt dat je iedere periode één overzicht hebt van al je personeelskosten, inclusief vakantiegeld, verzekeringen, pensioen e.d.

Nog meer informatie over de diensten van Persoonality vindt u hier:

Voor alle vragen met betrekking tot de partners van MZA Horeca neem dan contact met ons op via mail [email protected], telefoon/WhatsApp 06 -17 44 35 99 of vul onderstaand contactformulier in!

De MZA Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van actueel nieuws, aanbiedingen en ontvang nuttige informatie!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Als onderneming zijn we zeer tevreden met MZA Horeca, er zijn in de afgelopen jaren een aantal voorvallen geweest zoals lekkage en brand. Na telefonisch contact werd er door partner Molenaar en Zwarthoed Adviseurs binnen het uur direct actie ondernomen en alles naar meer dan tevredenheid opgelost.

Johan Bond

St. Jozef verenigingsgebouw Volendam

Correct, goede kwalitatieve medewerkers. Gaan overal achter aan. Ontzorgen!

Danny van Noorden

Café De Dijk Volendam

Uitstekend!

Jan Zwarthoed

Hotel Old Dutch Volendam

MZA Horeca was de verbindende factor tussen ons, verhuurder, verzekeraar en gemeente. Door hun hulp werd alles in één keer goed opgepakt.

Mw. Chen

Restaurant Indrapoera Volendam